Съгласно договора за дистанционна продажба можете да върнете продукта при ненарушен търговски вид без обективна причина за рекламация в срок от 15 работни дни от датата на получаване на стоката, като транспортните разходи са отговорност на Купувача.

Върнатият продукт трябва да бъде в същото състояние, в което е бил доставен (в оригиналната опаковка с всички аксесоари, упътвания, които са непокътнати и документите, които го придружават. Включително гаранционна карта и копие на платежния документ).

Стоката следва да бъде без следи от употреба, без драскотини, наранявания и други външни белези, както и цялостна и ненарушена окомплектовка и опаковка.

Ако продуктът бъде върнат в състояние, в което не може да бъде продаден като нов, си запазваме правото да изискаме такса за привеждането му в началния му вид (ако е възможно) или за да покрием разликата в цената, получила се при продажбата на продукта втора ръка, или по избор на клиента, можем му доставим продукта обратно, за негова сметка.

Също така можете да изискате връщане на продукта при следните ситуации:

-  Наличие на несъответствие с описанието, което сте прочели на сайта. В този случай имате право на избор между възстановяване на сумата или замяна на продукта с нов и корекция на разликата в цената. Разходите за връщане на продукта се поемат от Продавача. При доставката на стоки чрез куриер, същите следва да бъдат напълно разопаковани и прегледани внимателно от Купувача или упълномощено от него лице в присъствието на куриера. В случай на несъответствие на стоката с договора, Купувача следва да уведоми незабавно, още при самото получаване Продавача за несъответствието.

-  Нарушена опаковка или неработещ продукт до 24 часа от получаването. Можете да изискате замяна на продукта още при получаването, ако установите, че е в лош търговски вид или до 24 часа след получаването, ако не работи коректно. В този случай разходите по връщане на продукта се поемат от Продавача.

-  Объркан продукт при доставката. Ако установите, че продуктът, който Ви доставя куриера е различен от този, който сте поръчали, можете да го върнете на куриера за да бъде изпратен коректния. Разходите за доставка се поемат от Продавача.

Във всички случаи, описани по-горе, продуктите следва да се върнат в състояние, в което са получени, в оригиналната опаковка и придружени от всички оригинални аксесоари и документи.

За целта Купувачът трябва да изпрати следните данни на имейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.: 1. Номер на поръчка, 2. Имена на клиент 3. Телефон за връзка 4. Номер на фактура 5. IBAN. При желание, клиентът може да посочи причина за връщане.

При проблеми със закупените продукти можете да се свържете с нас на и-мейл адрес Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Възстановяване на стойността на продукта се извършва до 14 дни от връщането.

Възстановяването на сумата се извършва по банков път или чрез наложен платеж в офиса на куриера.

Връщането на продукти в срок от 15 работни дни от датата на получаване на стоката важи както за физически, така и за юридически лица